Even wegdoezelen thee

15/01/2023

Even wegdoezelen

Netzo als de bijen die nu langzaam aan weer gaan opbouwen voor het nieuwe seizoen, kan ik ook geen rust vinden kan niet wachten op het voorjaar , de tuin ontwaakt en dat kan mij niet vroeg genoeg beginnen, de geluiden van de vogels de geuren van de eerste bloemen en dan lekker met een thee in het zonnetje in een luie stoel even wegdoezelen.


Aardbeienblad.              1 eetl,                   vergeet niet om te genieten

Verbena.                            1 eetl,                   rust gevend pas op de plaats

Hop.                                     1 tl,                        rust van top tot teen

Honingklaver.                 1 eetl,                   geef je over aan het ritme van de natuur

kamille.                             1 eetl,                   tijd voor even om op te laden


en eigenlijk had ik ook nog madeliefje erbij maar die kan ik niet zo snel ergens vinden. Maar zonder is de thee al goed.kom er op terug als ik madeliefjes gedroogd heb gevonden.


madeliefje.                       1 tl,                       laat de zorgen voor morgen.

Sunna’s thee

15/01/2023

Voor de Jaar opleiding kruidenvrouw/man die ik volg krijgen we allerlei opdrachten waaronder een eigen thee maken, nou dit was de 3e die ik maakte en was zo geslaagd dat Astrid van het de opleiding dit recept graag wilde delen in de nieuwsbrief en op social media, een mooier compliment kan je niet krijgen dacht ik.


Sunna's thee

Sunna of sol godin van de Zon.

We gaan nu naar de periode dat het steeds meer lichter wordt en we straks de donkere perioden achter ons gaan laten, mijn vrouw vroeg of ik hier een theetje voor wilde maken.


Goudsbloem.                  1 eetl.                   overwinningskracht

Sleedoornbloesem.     1tl.                         zet door ,hou vol betere tijden zullen komen

Engel wortel.                  1tl.                         ik breng licht in de duisternis

Honingklaver.                 1 eetl.                  geef je over aan de ritme van de natuur

Kaneel.                              1 tl.                        verwarmend

paardebloem.                1 eetl,                   durf te dromen het voorjaar komt snelgevoeg

vlierbes.                            1 tl,                        afsluiten van een periode


Dacht zelf nou dat knalt toch even flink tegen mekaar maar het bleek een verrassend zacht ,Licht ,lekker theetje te zijn.


Bijen


Er zijn in Nederland 358 soorten bijen, een daarvan is de honingbij.


De andere 357 soorten bijen zijn solitaire/wilde bijen en daarvan staat zo’n 50% van op de  rode lijst dat het heel slecht met ze gaat.


Deze soorten zijn ook belangrijk, het kan wel eens zo zijn dat meer dan de helft van alle bestuivingen in de landbouw door wilde bijen wordt gedaan.


Er zijn verschillende oorzaken dat het slecht gaat met de bijen.


De eerste is het gebrek aan vers stuifmeel/nectar door te weinig bloemen/struiken/bomen (drachtplanten) die voor insecten belangrijk zijn, er zou eigenlijk het gehele jaar rond een voldoende voorraad stuifmeel/nectar aanwezig moeten zijn.


Nu komt het nog te vaak voor dat er in juni/juli nog een periode is dat er geen stuifmeel/nectar te vinden is voor ze. 


Er zou eigenlijk een overvloed aan stuifmeel/nectar moeten zijn zodat de volken flink sterk en gezond ziin, nu komen er eigenlijk steeds meer honing bijen maar de hoeveelheid drachtplanten wordt niet echt heel veel meer.


Klimaatverandering, te warm / oosten wind dan is er geen nectar, er zijn zo allerlei factoren die er voor zorgen dat een plant niets geeft wat de bijen nodig hebben.


Ziekten verwekkers, zoals de varroamijt en nosema die bijen met zich mee dragen.


Bestrijdings middelen, pesticide deze hebben effect op de gezondheid van de bijen.


Het pesticiden gebruik is de laatste jaren helaas nog steeds niet voldoende afgenomen. 


Nederland en Belgie lopen qua pesticiden gebruik in Europa op kop. 


Maar wat ons nog het meest droevig stemt is dat de schadelijkheid van de gebruikte middelen dramatisch stijgt. 


De nieuwe generatie insecticiden,neonicotiden genaamd, is potenter dan ooit. 


De meest bekende en meest verkochte variant, Imidacloprid genaamd is vele malen giftiger dan DDT. 


Dit middel wordt over de planten gesproeid, maar wordt ook met een‚coating’ op zaden gebracht.


Via het zaad trekt het de gehele plant in, tot de nectar en pollen toe, waar bijen en andere bestuivers natuurlijk maar al te graag van smullen. 


Vervolgens brengen de bijen dit lekkers mee naar de bijenkorf. 


Deze systematische insecticiden blijven overigens lang in de bodem aanwezig (met een halfwaarde tijd van 9mnd) en in het water (160dagen). 


Ook de afbraakproducten ervan zijn giftig. In Nederland is het oppervlaktewater dan ook zwaar met Imidacloprid vervuild. 


Het middel werkt bij bijen direct op het centrale zenuwstelsel en leidt tot acute vergiftiging, chronische vergiftiging, subletale effecten en synergie effecten.


Om deze reden is het belangrijk om in ieder geval voor niet-behandelde zaden te kiezen.


http://www.bolster.nl

https://www.bingenheimersaatgut.de


Wanneer u voor biologische producten kiest helpt u niet alleen de bijen, maar ook uzelf .

11/01/2023

Het is nu eind November en de avondschemering komt steeds vroeger, waardoor we het gevoel krijgen dat de dagen steeds korter duren. 


Nachts vriest het af en toe en overdag komt de temperatuur ook niet meer boven de 10 graden, en dat is te merken aan onze bijen volken.


Het is een stilte voor de bijenkasten, als het zonnetje op de kasten schijnt en de temp is rond de 10 graden dan waagt een enkele bij het toch om even rond te vliegen en te kijken of er dichtbij nog wat stuifmeel te halen valt.


De rest zit als een bol bij mekaar in de kast. 


De bovenste rij bijen van de bol zit op het voer en knagen de dekseltjes open en pakken honing eruit dat ze weer vermengen met vocht dat ze van de raten afhalen.


De buitenste bijen van de bol gaan naar binnen om te eten en warm te worden en gaan dan weer andere bijen aflossen zodat die kunnen eten en warm worden, de buitenzijde van de bol is ongeveer 10 graden en binnen in 15 graden.


De Bijen hebben zich tussen de raten, in een bolvorm terug getrokken en zitten dicht op een..In elke lege cel zit een Bij achterstevoren met zijn kop uit de cel.


De Koningin zit ongeveer in het centrum van de bol, omgeven door de jongste Bijen, de oudste Bijen zitten aan de buitenzijde van de bol. 


De buitenste laag Bijen 2 tot 8 cm zitten dicht op elkaar en vullen elk gaatje, binnen in de bol zitten de Bijen minder dicht op elkaar, zij produceren de meeste warmte en kunnen zo de in het midden opgewekte warmte beter verdelen.


Mocht het gaan vriezen dan zal het op zo’n 2cm vanaf de bol ook vriezen in de kast, zelfs bij -30 graden kunnen de Bijen zich nog warm houden, een voorwaarden is wel dat ze op de voer (opgeslagen Honing) raten zitten anders overleven ze het als nog niet.



Zo houden ze zich bij kou warm, niet heel warm vergeleken bij zomers dan houden ze het op 35 graden, maar nu genoeg om het volk op temperatuur te houden en niet teveel voedsel (Honing) te gebruiken want daar moeten ze nog tot het voorjaar mee doen.


De warmte die de Bijen produceren komt uit het borststuk. het borststuk van de Bijen bestaat uit 2 klieren en deze kunnen snel bewegen, waardoor het borststuk een temperatuur van 41 graden kan bereiken. 


De vleugels die niet vast aan het borststuk zitten maar er aan vast gehaakt kunnen worden bewegen hierbij niet.


De kop en het achterlijf blijven altijd koud. De honing zorgt hierbij natuurlijk voor de energie om dit allemaal te kunnen doen.


Na alban Arthan (21 dec) als de langste nacht voorbij is en het langzaam steeds lichter wordt , en we weer naar het voorjaar gaan dan gaat de Koningin langzaam aan weer eitjes leggen.


Het blijft nog steeds rustig voor de Bijenkasten op een enkele dag na als de temperatuur weer even rond de 10 graden komt, dan gaan de Bijen op reinigingsvlucht want dan moeten alle afvalstoffen eruit van de lange winterzit in de kast.


Het is nu gewoon wachten tot Alban Eilir (eind Maart) dat de temperatuur weer hoger wordt en het volk weer begint te groeien.