Winter zit van de Bijen

11/01/2023

Het is nu eind November en de avondschemering komt steeds vroeger, waardoor we het gevoel krijgen dat de dagen steeds korter duren. 


Nachts vriest het af en toe en overdag komt de temperatuur ook niet meer boven de 10 graden, en dat is te merken aan onze bijen volken.


Het is een stilte voor de bijenkasten, als het zonnetje op de kasten schijnt en de temp is rond de 10 graden dan waagt een enkele bij het toch om even rond te vliegen en te kijken of er dichtbij nog wat stuifmeel te halen valt.


De rest zit als een bol bij mekaar in de kast. 


De bovenste rij bijen van de bol zit op het voer en knagen de dekseltjes open en pakken honing eruit dat ze weer vermengen met vocht dat ze van de raten afhalen.


De buitenste bijen van de bol gaan naar binnen om te eten en warm te worden en gaan dan weer andere bijen aflossen zodat die kunnen eten en warm worden, de buitenzijde van de bol is ongeveer 10 graden en binnen in 15 graden.


De Bijen hebben zich tussen de raten, in een bolvorm terug getrokken en zitten dicht op een..In elke lege cel zit een Bij achterstevoren met zijn kop uit de cel.


De Koningin zit ongeveer in het centrum van de bol, omgeven door de jongste Bijen, de oudste Bijen zitten aan de buitenzijde van de bol. 


De buitenste laag Bijen 2 tot 8 cm zitten dicht op elkaar en vullen elk gaatje, binnen in de bol zitten de Bijen minder dicht op elkaar, zij produceren de meeste warmte en kunnen zo de in het midden opgewekte warmte beter verdelen.


Mocht het gaan vriezen dan zal het op zo’n 2cm vanaf de bol ook vriezen in de kast, zelfs bij -30 graden kunnen de Bijen zich nog warm houden, een voorwaarden is wel dat ze op de voer (opgeslagen Honing) raten zitten anders overleven ze het als nog niet.



Zo houden ze zich bij kou warm, niet heel warm vergeleken bij zomers dan houden ze het op 35 graden, maar nu genoeg om het volk op temperatuur te houden en niet teveel voedsel (Honing) te gebruiken want daar moeten ze nog tot het voorjaar mee doen.


De warmte die de Bijen produceren komt uit het borststuk. het borststuk van de Bijen bestaat uit 2 klieren en deze kunnen snel bewegen, waardoor het borststuk een temperatuur van 41 graden kan bereiken. 


De vleugels die niet vast aan het borststuk zitten maar er aan vast gehaakt kunnen worden bewegen hierbij niet.


De kop en het achterlijf blijven altijd koud. De honing zorgt hierbij natuurlijk voor de energie om dit allemaal te kunnen doen.


Na alban Arthan (21 dec) als de langste nacht voorbij is en het langzaam steeds lichter wordt , en we weer naar het voorjaar gaan dan gaat de Koningin langzaam aan weer eitjes leggen.


Het blijft nog steeds rustig voor de Bijenkasten op een enkele dag na als de temperatuur weer even rond de 10 graden komt, dan gaan de Bijen op reinigingsvlucht want dan moeten alle afvalstoffen eruit van de lange winterzit in de kast.


Het is nu gewoon wachten tot Alban Eilir (eind Maart) dat de temperatuur weer hoger wordt en het volk weer begint te groeien.